Costuri mai mari pentru bătrânii care stau la azil

Suma de bani pe care beneficiarii căminului de bătrâni din Constanța sunt nevoiți s-o achite lună de lună a crescut semnificativ. Această creștere a fost decisă printr-o hotărâre de consiliu local.   

Directorul Direcției Sprijin Comunitar din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, Iulia Zahariciuc a adus toate lămuririle necesare:

„Față de anul trecut când costul era 1.982 de lei, anul acesta persoanele independente plătesc 2.199,84 de lei, semidependentele 2.238,67 de lei, iar persoanele dependente 2.238,67 de lei. Persoanele dependente sunt acelea care nu se pot îngriji singure, îngrijirea se face în cameră și poartă în permanență pamperși. Persoanele semidependente sunt cele care necesită îngrijiri, dar se pot și deplasa, iar independentele sunt persoanele relativ sănătoase care se descurcă singure. Diferența de cost față de anul trecut, este dată, anul acesta, ca pondere majoritară de majorarea cheltuielilor cu utilitățile, de majorarea prețului la medicamentele și la materialele sanitare”, directorul Direcției Sprijin Comunitar din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, Iulia Zahariciuc.

Bătrânii asigură din veniturile proprii cel mult 60%din totalul sumei, diferența fiind asigurată de aparținători. Dacă nici de aici nu se poate obține suma minimă, se apelează la bugetul public.

Redactor: Sondra Sandu