Costul forței de muncă în 2017

Al treilea trimestru al anului curent a marcat o majorare a costului orar cu forța de muncă de aproximativ 18 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Sănătatea, asistența socială, învățământul și administrația publică au consemnat cele mai semnificative creșteri ale acestui indicator.

Cele mai recente studii efectuate de Institutul Național de Statistică relevă faptul că trimestrul al treilea al acestui an s-a caracterizat printr-o creștere de 17,85% a costului orar cu forța de muncă comparativ cu perioada similară a anului 2016. Acest  indicator al poverii salariale pentru angajatori a înregistrat, în perioada trimestrului trei din 2017, o majorare de 3,7% față de trimestrul al doilea al anului curent.

Majorările salariale cele mai însemnate, în penultimul trimestru din 2017 comparativ cu cel precedent, au fost raportate, în învățământ. Procentul de 24,52% s-a înregistrat ca urmare a vacanței școlare, care a diminuat astfel timpul efectiv lucrat. Pe locul secund se situează administrația publică cu 9,79 procente și activitățile de spectacole, culturale și recreative, cu 6,49%.

Stabilirea, de la 1 ianuarie 2018, a salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, la nivelul de 1.900 lei, va afecta micii întreprinzători dar va aduna mai mulți bani la buget din contribuții sociale. Salariul net va crește cu 98 de lei și va ajunge de la 1.065 cât este în prezent, la 1.163 de lei. Contribuțiile aferente se vor majora și ele cu 65 de lei ajungând la 780 de lei.

Forța de muncă are un rol primordial în funcționarea unei economii și este un factor determinant pentru competitivitatea unui agent economic. Din perspectiva acestuia, ea reprezintă un cost, care include nu numai salariile angajaților ci și contribuțiile sociale care se plătesc de angajator.

Redactor: Mihaela Țânțaru