Coronavirusul omoară inflația din România

Coronavirusul ar putea determina scăderea inflaţiei din țara noastră!  Banca Naţională a României a inclus răspândirea temutului virus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflaţiei din acest an.

Extinderea acestei epidemii virale care a îngrozit o lume întreagă ar putea frâna evoluția economiei globale. Declarația îi aparține guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și a fost făcută cu prilejul conferinței de presă care a avut ca temă ”Raportul asupra inflaţiei”. Enunţul a fost inserat într-un slide din prezentarea BNR privind potenţialele cauze de abatere a inflaţiei de la traiectoria proiectată.

Alţi factori luaţi în calcul de Banca Națională a României, care ar putea duce inflaţia la o valoare mai mică decât cea prognozată sunt: evoluţia economiei zonei euro, posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum şi conduita acomodativă a politicilor monetare ale Băncii Centrale Europene şi Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii.

În schimb, liberalizarea pieţelor de energie şi gaze naturale ar putea duce la o inflaţie mai mare decât cea prognozată, la fel şi problemele de pe piaţa muncii, respectiv insuficienţa şi necorelarea ofertei de forţă de muncă cu cererea.
Banca Centrală a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară. Pentru anul următor, BNR previzionează o inflaţie de 3,2%.

Redactor: Mihaela Țânțaru