Coplata este amânată, dar nu anulată

 

E rezultatul discuţiilor pe care le-au purtat membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, în urma discuțiilor cu FMI, salariile bugetarilor vor creşte, iar pensionarii vor primi înapoi banii reţinuţi ilegal pentru CAS, a anunțat ministrul de Finanţe, Florin Georgescu.

Anunţul că salariile bugetarilor vor creşte, iar pensionarii vor primi înapoi banii reţinuţi ilegal pentru CAS, a fost făcut sâmbătă seară, de ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Veşti bune şi pentru firme. Taxa pe valoarea adăugată va fi plătită la încasarea facturii începând cu 1 ianuarie 2013. Totodată, ministrul de Finanţe a declarat că reprezentanţii FMI au fost de acord cu o serie de măsuri de stimulare a creşterii numărului locurilor de muncă în sistemul privat. Mai exact, patronii vor fi scutiţi de o serie de taxe dacă angajează tineri sau şomeri cu vârsta peste 55 de ani.

Singura condiţie pentru a beneficia de aceste facilităţi este ca persoana angajată să rămână în cadrul firmei cel puţin 2 ani. Ministrul de Finanţe a spus că vor exista şi alte forme de stimulare a mediului de afaceri, dar fără a le preciza. În altă ordine de idei, a fost luat în discuție cu reprezentanții Fondului și subiectul referitor la privatizările Oltchim şi Arpechim, care trebuie finalizate până la mijlocul lunii septembrie. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a anunţat că România s-a angajat în faţa FMI-ului să ducă la îndeplinire reformele structurale sectoriale.

Un alt sibiect aflat pe agenda de lucru a oficialilor FMI a fost coplata. Referitor la acest aspect…

Negocierile cu asociaţiile vor începe săptămâna viitoare, a precizat Vasile Cepoi. El a subliniat că România nu este presată de un anumit termen pentru introducerea coplăţii.

Introducerea sistemului de coplată este unul dintre angajamentele Guvernului, introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rgam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu