Copiii, victimele părinților

Statistici ingrijoratoare. Peste 1000 de copii au fost abuzati in primele noua luni ale anului 2015 la nivelul judetului Constanta. Dintre acestia, 26 de copii au fost abuzati sexual, dar abuzul nu a fost comis de catre membrii familiei.

https://www.youtube.com/watch?v=x3R3VI–1AM

“Bataia este rupta din rai” pare să fie deviza dupa care se ghideaza unii parinti. Astfel, pălmuirea sau trasul de urechi sunt considerate de acestia metode de educare. Norocul copiilor maltratati vine de cele mai multe ori din parte rudelor, a cadrelor didactice sau a medicilor de familie care sesizeaza Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de faptul ca minorii au urme pe corp. Ulterior, chiar copiii recunosc ca sunt abuzati fizic. In Constanta, in primele 9 luni ale anului 2015 au fost inregistrate 33 de cazuri de acest gen. Nu doar corectia fizica ii afecteaza pe copii, ci si neglijenta parintilor si neimplicarea in viata lor.

Din totalul de abuzuri raportate până la sfârşitul lunii septembrie din anul 2015, pe primul loc se află neglijarea, urmată de abuzurile emoţionale si cele sexuale. Violenţa emoţională la care sunt supuşi copiii nici măcar nu e conştientizată în unele familii. Efectele sunt însă devastatoare.

Măsurile luate de autorităţi în astfel de situaţii sunt, de multe ori, simbolice, comparativ cu un stat precum Norvegia. Plasamentul de urgenţă al copiilor abuzaţi este o soluţie posibilă şi la noi, dar pusă în practică doar în cazuri extreme.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes