Copiii, victime nevinovate ale propriilor părinți

Violenta in familie sau violenta domestica este una din cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea umana. Asa a fost dintotdeauna dar parca lucrurile au devenit mai vizibile in ultimele decenii. Exista forme diverse de violenta, de la cele mai subtile, emoționale si psihice, pana la cele fizice. Din păcate, primele forme enumerate dezvoltă cele mai nocive repercusiuni asupra psihicului victimei.Tragedia este că, deși actul de violență nu se îndreaptă asupra lor, copiii sunt cei mai afectați de acest flagel, violența în familie.

Familia este oaza in care ar trebuie sa te simti in siguranta, dar nu este mereu asa. Cateodata, mediul acesta protector degenereaza in certuri, cuvinte jignitoare sau batai.

Ca urmare a expunerii la violenţă, copiii pot manifesta anxietate crescută, agresivitate, nelinişte, coşmaruri, dificultatea de a adormi, teama de a face greşeli, ganduri de suicid, un apetit alimentar foarte crescut sau foarte scăzut, enurezis, dureri de cap şi de stomac, dificultăţi de concentrare, tendinţa de a-şi face rău (se trag de păr, îşi rod unghiile), dificultăţi sociale.

Deseori, copiii se simt responsabili de violenţa din familie şi nu înţeleg că este o problemă doar a adulţilor, ei cred că părinţii se ceartă din cauza că ei, copiii, au greşit cu ceva.

Violenţa în familie creează de multe ori copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci cand sunt apropiaţi de ambii părinţi. Sentimentele lor de iubire şi afecţiune pentru părinţi intră în conflict cu ceea ce se întamplă între părinţi.  Pentru copii, experienţa violenţei în familie este foarte apropiată de conflictul loialităţii. Copiii se simt deseori la mijloc în conflictul dintre părinţi şi simt că fiecare părinte îi vrea de partea lui. Iubirea pentru ambii părinţi face ca această situaţie să fie imposibil de rezolvat pentru ei. Unii copii pot lua partea unui părinte în timp ce alţii simt că nu pot fi alături de  niciunul dintre părinţi.  In contextul conflictelor din familie, copiii pot alege să-şi exprime sentimentele prin manifestarea unui comportament negativ. Părinţii înţeleg în mod greşit aceste manifestări şi pedepsesc copilul- comportament ce ignoră sentimentele copilului şi le întăreşte acestora gandul că ei sunt cauza violenţei în familie.

Redactor: Sondra Sandu