Copiii, minunile vieții, în pericol!

Pentru majoritatea tinerelor vlăstare ale lumii, Terra nu reprezintă leagănul unei copilării fericite, seninătatea primilor ani ai vieții fiind umbrită de o serie de pericole. Raportul Organizației ”Salvați Copiii” relevă golgota acestor amenințări, ce transformă pașii copiilor într-un coșmar.

Organizația Internațională ”Salvați Copiii” a elaborat un raport al factorilor ce întunecă traiul a peste cincizeci la sută din totalul minorilor de pe planeta noastră. Mai mult de 1,2 miliarde de copii din întreaga lume își petrec primii ani ai existenței sub jugul glasului armelor, al sărăciei, și discriminărilor de gen. Pentru ei, Planeta Albastră nu este tărâmul de basm al copilăriei, ci locul unde au de înfruntat fațetele nemiloase ale dezastrului, ce își învăluie tentaculele pe destinele acestor vlăstare ale societății umane.

Dificultățile pe care le întâmpină copiii din 175 de state ale Globului în privința educaţiei, sănătăţii, nutriţiei şi violenţei sunt criteriile pe seama cărora Asociația ”Salvați Copiii” și-a realizat raportul. Documentul intitulat ”Multiplele chipuri ale excluderii” clasează România pe locul 54. În vreme ce Singapore și Slovenia ocupă pozițiile fruntașe, Nigerul este statul cu situația cea mai precară, localizat la finalul acestui clasament. Forța economică, militară și tehnologică a Statelor Unite, Rusiei și Chinei nu le acordă statutul de puteri în acest clasament, acestea deținând abia locurile 36, 37 și 40.

ONG-ul britanic a adresat un îndemn guvernelor lumii de a demara acțiuni urgente, menite să respecte drepturile copiilor.

Redactor: Mihaela Țânțaru