Cooperare româno-malaysiană în plan juridic

România va încheia tratate cu Malaysia care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate.

România și Malaysia vor coopera, în plan juridic, prin semnarea Memorandumului de înțelegere dintre guvernele celor două țări. Pentru ratificarea acestui document, Tudorel Toader s-a deplasat în Malaysia, unde a avut o întrevedere cu procurorul general. Prin semnarea acestui act s-au pus bazele unui cadru juridic, inexistent până acum.

Memorandumul va stimula negocierea tratatelor, care vizează colaborarea judiciară în materie penală, respectiv asitența judiciară și extrădarea. Pentru finalizarea tratatelor, s-a stabilit o întâlnire a experților care va avea loc în țara noastră.

Cu ocazia deplasării în Malaysia, Ministrul Justiției din România l-a vizitat, în închisoarea Bentong, pe românul în vârstă de 25 de ani, Ionuț Alexandru Gologan. Acesta este arestat din 2012 și, în prezent, este condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea, pentru trafic de droguri.

În urma discuțiilor purtate cu cetățeanul român, delegația țării noastre l-a asigurat pe acesta de sprijinul necesar realizării intereselor legitime, prin respectarea normelor legale din cele două state.

Redactor: Mihaela Țânțaru