Conturi de economii pentru copii

Guvernul va deschide automat, la Trezorerie, conturi de economii pentru toți tinerii români cu vârsta sub 18 ani. Dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul va acorda o primă de 600 de lei, conform planului pregătit la nivel guvernamental.

Programul guvernamental GROWTH adoptat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență promite 600 de lei anual, tinerilor cu vârste până în 18 ani. Cu ajutorul programului, Trezoreria Statului va deschide automat conturi copiilor, iar părinții vor putea depune bani. Dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei, statul va adăuga sumei depuse încă 600 de lei. De asemenea, se va aplica și o dobândă de 3% pe an. Banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate ori a decesului minorului. Pentru copii instiutuționalizați, statul va fi cel care va asigura depunerea minimă de 1.200 de lei anual. De asemenea, veniturile din dobânda, de 3% pe an, și din primă vor fi scutite de impozit.

Banii depuși în contul Junior vor sta la dispoziția Trezoreriei perioade lungi de timp fără a fi percepută vre-o taxă. Statul înregistrează costuri doar în momentul în care minorul împlinește 18 ani și îi sunt virate primele anuale și dobânzile acumulate.  Prin acest program, statul va concura direct cu mecanismele de economisire pentru copii lansate de bănci, care nu au însă capacitatea de a acorda, pe lângă dobândă, și o primă de până la 50% din valoarea anuală a depunerii.

Redactor: Alexandra Panait