Conturi bancare pentru minori

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului s-a aflat un Proiect de Ordonanță de Urgență prin care Trezoreria va deschide conturi tuturor copiilor din România. Programul guvernamental se numește gROwth – contul individual de economii Junior Centenar, iar în aceste depozite pot depune bani și părinții copiilor.

Potrivit proiectului inițial, din anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de la stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv să fie de minim 1.200 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an, iar suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit vârsta majoratului.

„Se aprobă Programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”, se arată în document.

Depunerile pot începe din luna decembrie 2018, iar sumele pot fi retrase mai devreme în caz de cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului, în cazul bolilor cu risc de deces și în cazul decesului.

Redactor: Oana Jărloianu