Controversata lege a vaccinării

Legea vaccinării a trecut de Senat!  „Vaccinarea este cea mai sigură metodă pentru a preveni îmbolnăvirea”, este părerea preşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.

El a precizat că Legea Vaccinării a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, unde au loc dezbateri ample în ceea ce priveşte obligativitatea imunizării.

Această obligativitate a vaccinării poate fi directă. Scriem în lege că vaccinarea este obligatorie sau pot fi luate măsuri indirecte, administrative, prin care această vaccinare să devină obligatorie. Vaccinarea este, rămâne și va fi cea mai sigură metodă de a preveni îmbolnăvirea. Și acest lucru trebuie făcut prin educație, prin campanii de promovare, prin asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri”, a declarat Florin Buicu.

Iată și contextul global al acestei situații : Organizația Mondială a Sănătății dorea să eradicheze rujeola în cea mai mare parte, până în 2020. Acum se întâmplă exact opusul, boala se extinde. În Germania, dezbaterile despre vaccinarea obligatorie iau amploare. În primul trimestru al anului 2019, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 112.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial. Numărul este cu 300% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Cifrele nu sunt complete, dar ele arată totuși ”o tendință foarte clară”, a precizat instituția de referință în materie de sănătate globală din cadrul Națiunilor Unite. Cazurile s-au extins în 170 de țări, cu șapte mai multe decât în statisticile anului trecut. O creștere foarte mare s-a înregistrat de pildă în Republica Democrată Kongo, în Etiopia, Sudan, Myanmar, Filipine, Thailanda, Georgia, Kazahstan și Ucraina. Peste 95% dintre cazurile fatale sunt în țări cu venituri reduse și cu un sistem medical deficitar. Multe dintre victime sunt copii. În ultimii ani și în Germania cazurile au oscilat între câteva sute și câteva mii, astfel că o eventuală introducere a vaccinării obligatorii ar fi valabilă și pentru toate cele 16 landuri federale. Institutul Național de Sănătate Publică din România a raportat în 12 aprilie 2019 un număr de 16.450 de îmbolnăviri, dintre care 62 de decese. În România, cei mai afectați sunt copiii cu vârste cuprinse între 1-4 ani.

Redactor: Sondra Sandu