Controlul prenatal, esential din prima luna

Controalele din primul trimestru de sarcina pot depista eventualele probleme de sanatate ale fătului, inclusiv daca acesta prezinta malformatii. Medicii ginecologi trag un semnal de alarma si le sfatuiesc pe viitoarele mamici sa consulte un specialist inca din prima luna de sarcina. Acesta le va informa ce pasi trebuie urmati pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Primul si cel mai complet control medical va avea loc in prima luna de sarcina, in momentul in care gravida se prezinta la medic. Perioada de sarcina este caracterizata de o serie de reguli pe care o viitoarea mamă trebuie sa le respecte, atat pentru sanatatea ei, cat si pentru cea a copilului. Prevenirea problemelor majore ale fătului este strans legata de efectuarea vizitelor medicale, in special la inceputul sarcinii. Prima examinare importanta ce se desfasoara in primele 3 luni de sarcina poarta denumirea de Dublu Test și presupune doua investigaţii in aceeasi zi: o ecografie si o analiza de sange. Desi aceasta analiza nu este obligatorie in Romania, și tocmai de aceea nu este decontata de Casa de asigurari de sanatate, are un rol important in depistarea gradului de risc pentru anumite malformatii.

Daca totul merge ca la carte si sarcina nu prezinta nicio complicatie, urmatoarea vizita la medicul ginecolog va fi începand din saptamana a 20-a de sarcina. Viitoare mame vor face teste de urina, li se va masura tensiunea arteriala, greutatea, vor afla cat de mare a crescut fatul si vor putea chiar asculta bătăile inimii. “E mai bine sa previi, decat sa tratezi”, spune o vorba veche. Controale si analize trebuie respectate pentru a duce pana la capat sarcina fara probleme si pentru a avea un copil sanatos.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes