Controale sistematice la frontiere

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunțat că, începând cu 7 aprilie, vor avea loc controale sistematice la graniţele României, constând în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele. Din această cauză, timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierei vor crește. 

Verificările vin ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017, de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de către Parlamentul European şi Consiliul Europei. Astfel, autorităţile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor face, începând cu data de 07 aprilie, verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre.

“Controalele constau în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului Uniunii Europene (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor, care nu sunt cetăţeni ai UE), atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Verificările vor permite statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia.

Poliţiştii de frontieră anunţă că se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, dar şi pentru controlul pe aeroporturile internaţionale.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Redactor: Paul Alexe