Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va fi gata în mai

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9jBVhJTBIIo[/youtube]Cinci miliarde de euro, aceasta este suma cu care vor contribui chinezii pentru finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă. Prezent la Constanța,vicepreședintele Senatului, social-liberalul Nicolae Moga se arată încrezător în perspectivele pe care le va avea România după construcția reactoarelor.

În mai, vom avea contractul încheiat și e un lucru de care eu mă bucur foarte tare, pentru că nu a fost ușor, nu avem banii necesari să realizăm această investiție și, mai mult decât atât, mă bucur că mai punem în sistemul național încă 1500 de megawați care ne dau o independență energetică. Ba mai mult, o să avem și surplus de energie, putem să fim și un exportator de energie electrică” , a declarat Nicolae Moga.

În cadrul proiectului, partea chineză va avea 51 % dintre acțiuni iar românii 49 %. Un lucru foarte important, conform senatorului Nicolae Moga este faptul că mâna de lucru va fi românească.  Se preconizează că în următorii 3-5 ani, atât cât va dura construcția, se vor dezvolta între 30 000 și 50 000 de locuri de muncă.

După cum a declarat senatorul Nicolae Moga, nu este singurul proiect care se va desfășura în colaborare cu partea chineză. Există de asemenea un proiect ce vizează construcția unei căi ferate pe care va circula un  tren de mare viteza care să lege Constanta și Bucureștiul de Viena, dar și un parc industrial în zona portuară Agigea.

Reamintim că la finalul lunii noiembrie, premierul chinez a efectuat o vizită în Romănia în cadrul căreia a ținut un discurs în Parlament. În cadrul vizitei a semnat de asemenea mai multe acorduri de colaborare cu premierul Victor Ponta.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.