Contractul de privatizare pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa a fost semnat

Surse din Ministerul Transporturilor au declarat  ca , luni dupa-amiaza, a fost semnat contractul de privatizare pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa. Grupul Feroviar Roman, in calitatea sa de cumparator, trebuie sa notifice tranzactia Consiliului Concurentei, decizia din partea autoritatii de concurenta putand fi pozitiva, pozitiva cu conditii sau negativa.

De altfel, in Hotararea de Guvern referitoare la vanzarea transportatorului feroviar de marfa este stipulat faptul ca procesul de privatizare trebuie finalizat in termen de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a hotararii, in caz contrar contractul urmand sa fie desfiintat de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Hotararea de Guvern stabileste ca transferul dreptului de proprietate se va realiza la data indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii: emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei decizii in conformitate cu prevederile Legii concurentei; obtinerea de catre vanzator, dupa caz, de la finantatorii interni si externi ai societatii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii actionariatului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de GFR Ministerului Transporturilor reprezentand pretul de cumparare si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.

Printre obligatiile pe care cumparatorul trebuie sa si le asume si sa le respecte se numara: obligatiile ce rezulta din legislatia muncii si protectiei sociale, a legislatiei sindicale, precum si obligatiile prevazute de contractele de munca incheiate cu angajatii societatii, a celor prevazute de contractul colectiv de munca si in alte contracte si acorduri incheiate cu sindicatele la nivel de societate; obligatiile de mediu ce privesc societatea; obligatiile societare fata de vanzator: sa respecte dreptul vanzatorului de a nominaliza doi administratori in consiliul de administratie pe intreaga perioada in care vanzatorul va mai detine cel putin 10% din actiuni

Pe 20 iunie, firma controlata de Gruia Stoica a fost declarata castigatoare in cursa pentru privatizarea CFR Marfa. Atunci, GFR a oferit un pret de circa 202 milioane de euro, sustinand ca va achita suma respectiva integral. De asemenea, GFR si-a asumat investitii de aproximativ 900 milioane de lei in CFR Marfa. Grup Feroviar Roman este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar  avand in portofoliu un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive.