Consumul moderat de bere, benefic

Simpozionul „Bere și sănătate”, desfășurat la Bruxelles, s-a încheiat cu o concluzie cât se poate de clară: consumul moderat de bere poate face parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.

Experți și oameni de știință din întreaga lume s-au reunit săptămâna trecută la Bruxelles, la cea de-a opta ediție a Simpozionului european bere și sănătate. Aceștia au dezbătut cele mai recente concluzii ale cercetărilor științifice privind efectele berii pentru organism și au confirmat că atunci când este consumată moderat, berea poate fi integrată într-un regim alimentar echilibrat și sănătos.

În premieră în istoria simpozionului, un reprezentant al comunității științifice din România, dr. Corina-Aurelia Zugravu, Președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a fost invitat să prezideze și să modereze evenimentul:

„Prezentările și dezbaterile au oferit opiniei publice o imagine completă și corectă asupra a ceea ce spune astăzi știința cu privire la efectele consumului moderat de bere asupra sănătății. Deși atunci când avem de-a face cu un consum în exces de băuturi alcoolice pot apărea efecte adverse, concluziile prezentate în cadrul acestei ediții a Simpozionului «Beer and Health» de la Bruxelles au arătat că berea consumată cu moderație de către adulți sănătoși, se poate încadra într-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum moderat de bere poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 25% comparativ cu abstinenții. Deasemenea, consumul moderat de bere poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 și poate contribui la diminuarea riscului de apariție a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

Comitetul Organizatoric al simpozionului este format din patru cercetători independenți, din patru țări europene, care stabilesc atât programul științific, cât și lista de invitați care prezintă concluzii ale studiilor și cercetărilor întreprinse.

Redactor: Paul Alexe