Constituția României nu permite internetul gratuit

Un proiect de lege prevede ca operatorii de telefonie să asigure internet gratuit în abonamentele clienților. Însă Consiliul Legislativ nu este de acord, motivând că acest aspect contravine libertății economice garantate de Constituție.

Statisticile arată că cine are un smartphone sau o tabletă, are și conexiune la internet. Indiferent că sunt în metrou, în pauza de masă sau chiar pe stradă, românii nu uită să-și activeze datele mobile, în lipsa unei conexiuni WI-FI, pentru a naviga pe internet. Sau poate pentru a mai socializa puțin pe rețelele de specialitate. Internetul portabil face parte din viața noastră de zi cu zi. Astfel, parlamentarii au inițiat un proiect de lege care să oblige operatorii de telefonie să asigure lunar, fiecărui client, cel puțin jumătate de gigabyte de trafic de internet gratuit pe telefonul mobil. Același proiect prevede și ca instituțiile publice să asigure acces gratuit și permanent la internet cetățenilor, ca și terasele și restaurantele.

Însă Consiliul Legislativ, care avizează din punct de vedere al tehnicii legislative orice act normativ, este de altă părere. Acesta arată că obligațiile care vizează persoanele juridice de drept privat, respectiv firmele de telefonie, terasele și restaurantele, nu sunt constituționale.

“Sub aspectul stabilirii, pentru persoanele juridice de drept privat, a obligației de a furniza gratuit internet sau de a permite accesul gratuit la o conexiune de internet, semnalăm că dispozițiile propuse sunt neconstituționale, deoarece îngrădesc exercitarea libertății economice, libertate fundamentală prvăzută la art. 45 din Constituție”, subliniază Consiliul Legislativ.

Temeiul legislativ invocat de Consiliu este “accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate”.

Partea bună este că avizul Consiliului Legislativ este pur consultativ, Parlamentul fiind cel care va decide soarta proiectului.

Redactor: Daniel Albu