Constănţenii se uită reticenţi în portofel înainte de a pune carnea pe cântar

Chiar dacă producătorii autohtoni expun cele mai frumoase exemplare de miei pentru masa de paşte, constănţenii se uită reticenţi în portofel înainte de a pune carnea pe cântar. Magazinele sunt pline, dar nu neapărat de clienţi ci de persoane care doar testează piaţa.. şi asta pentru că preţurile nu sunt tocmai mici. În acţiune au intrat şi inspectorii sanitar-veterinari, care verifică dacă sunt respectate toate condiţiile de transport şi depozitare a mărfii.

Carnea de miel este vedeta acestei perioade. Şi asta pentru că mai este doar o săptămână până la paşte şi orice gospodină ştie că trebuie să se grăbească dacă vrea să fie sigură că va avea cu ce să gătească preparatele tradiţionale mult aşteptate de întreaga familie. Când vine vorba de achitarea comenzii, preţul cerut de producători îi face pe mulţi constănţeni să stea puţin pe gânduri înainte să scoată banii din portofel.

Programul iniţiat de Primăria Constanţa săptămâna trecută le vine, măcar puţin, în ajutor, stabilind un preţ de maximum 21, 9 lei pentru kilogramul de carne de miel. Asta nu înseamnă însă că toţi producătorii vor lăsa din preţ, ci doar cei care „activează” în una dintre cele trei pieţe înscrise în program: Piaţa Griviţei, Piaţa Tomis 3 şi Piaţa Pescăruş.

În Constanţa, inspectorii Direcţiei Sanitar veterinare au autorizat 8 centre de sacrificare, dintre care două sunt abatoare acreditate. Aşa că de miei nu vom duce lipsă. Iar ca să fie siguri că produsele pe care le vor cumpăra constănţenii respectă toate normele impuse de lege, angajaţii DSV au început deja controalele din pieţe.

Producătorii care nu respectă condiţiile de transport şi de depozitare sau care nu au acte de provenenienţă pentru carnea pe care o comercializează riscă sancţiuni cuprinse între două şi zece mii de lei.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan