Constănțean suspect de Ebola

Protocol în condiții de maximă siguranță pentru pacientul care ridica suspiciunea de imbolnavire cu Ebola. Bărbatul de 60 de ani a fost izolat în Unitatea Primire Urgențe și supus unor investigații amănunțite într-o cameră sterilă.

Marinarul întors din Africa de Vest pe 23 octombrie le-a spus medicilor că a început să se simtă rău de două zile. Avea febră foarte mare si sîngerări la urinare– simptome care amenințau instalarea virusului ucigaș. Timp de cîteva ore, în cea mai mare unitate medicală a Constanței s-a decretat stare de carantină. Nimeni nu a ieșit și nu a intrat în spital, nici măcar rudele pacientului suspectat de Ebola.

Odată ce ușile spitalului s-au deschis, medicii au pus capăt stării generale de panică. Pacientul de 60 de a fost diagnosticat cu malarie.

Diagnosticul prezumtiv nu îndepărtează însă orice urmă de amenințare, așa că pacientul zero a fost transportat, în condiții speciale, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală. De curînd, Organizația Mondială a Sănătății a eliminat Nigeria de pe lista țărilor afectate de virusul Ebola. Potrivit aceleiași surse, în ultimele 52 de zile, nu a mai fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire. În lume, aproape cinci mii de persoane au fost ucise de acest virus.

Reporter: Andreea Barbu ;Imagine: Nicu Cavachi