Constanța: zilnic, cel puțin 3 copii sunt abuzați emoțional

Potrivit statisticilor întocmite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, părinții din judetul nostru sunt cei mai violenti si neglijenți din țară. Conform datelor, în perioada ianuarie – septembrie 2017 au fost înregistrate 1.061 de cazuri de abuzuri ale minorilor, dintre care cele mai multe, adică 591 de cazuri, au fost semnalate în mediul urban.

Statistica arată că, în Constanța, sunt inregistrate zilnic cel putin 3 cazuri in care copiii sunt fie neglijați fie supuși abuzului emoțional. Numărul sesizărilor este în creștere: în 2015 au fost înregistrate 1.589 de sesizări de abuz asupra copiilor, iar în 2016, cu opt cazuri mai mult.

Săptămâna trecută o echipă de specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, condusă de catre directorul general Petre Dinică a fost prezentă la București, la conferința națională „Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului – politici publice responsabile în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului”. Conferinta a fost organizată de Federația Internațională a Comunităților Educative România, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Asociația Directorilor DGASPC și Asociația Comunelor din România.

În cadrul întrunirii, s-a reiterat necesitatea de a acționa urgent pentru reducerea violenţei în familii şi în comunităţi.

„Trebuie să fim toți implicați în crearea pentru cei pe care-i creştem şi îi educăm a unui mediu de învățare eficient, în condiții de siguranță, fără violenţă; să ne asigurăm că toți elevii dobândesc cunoștințele și aptitudinile necesare promovării unei culturi a păcii, toleranței și non-violenței.” au transmis reprezentanții DGASPC.

Reprezentanții Direcției, factorii de decizie participanți la această conferință, vor stabili un plan pentru a trasa direcții comune de acțiune factorilor politici și actorilor sociali.

Redactor: Sondra Sandu