Constanţa spune “NU” ACTA

Anunţate prin reţele de socializare, protestele împotriva documentului intitulat ACTA au avut loc şi la Constanţa! Persoanele nemulţumite, în special tinerii, s-au strâns în faţa Primăriei din municipiu, în speranţa că pot schimba ceva. Data de 11 Februarie este data oficială de debut a protestelor împotriva ACTA de pe întregul continent.

Constănţenii, în deosebi tineri, se opun ratificării tratatului ACTA şi cer parlamentarilor români să nu aprobe acest document. Astfel, în faţa Primăriei din Constanţa şi-au dat întâlnire cei care au ceva de spus împotriva prevederilor ce ar putea limita libertăţile pe internet.  “Tuturor celor care urmează să se alăture, le sugerăm să-ţi păstreze calmul şi să proteste într-un mod paşnic şi creativ”, este mesajul transmis pe reţelele de socializare de către iniţiatorii pichetului. Constănţenii şi-au pus în practică creativitatea şi au încercat să atragă atenţia prin orice mijloace.

Nemulţumirea ce a cuprins toată ţara este legată de faptul că tratatul ACTA încalcă în mod flagrant viaţa privată a utilizatorilor de Internet. Potrivit unui document întocmit de accessnow.org, tratatul îi forţează pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul reţelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori. Se va ajunge astfel la încălcarea gravă a vieţii private a utilizatorilor, întrucât proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea să obţină informaţii private despre utilizatorii de Internet fără să aibă nevoie de mandate ale judecătorilor.

Prin informaţii privind regimul drepturilor de autor se înţelege: informaţii care identifică opera, interpretarea, execuţia sau fonograma; autorul operei, artistul interpret sau executant al interpretării sau execuţiei sau producătorul fonogramei; sau deţinătorul oricărui drept asupra operei, interpretării, execuţiei sau fonogramei.

Reporter: Nicoleta Bujor ; Imagine: Răzvan Malciu