Constanța s-a pregătit de carantină

A fost ultima zi in care constănțenii au circulat fara nicio restrictie pe strazile orasului. Asa cum era de asteptat oamenii s-au asezat in cozi interminabile, in piete si hypermarket-uri. Aglomeratie a fost si la magazinele cu servicii XEROX, acolo unde oamenii au așteptat zeci de minute pentru a-si imprima  declarațiile pe proprie răspundere.

Constanța s-a pregătit la finalul acestei săptămâni de cel de-al doilea lockdown, după carantina totală din luna martie.  Încă de dimineață, oamenii au luat cu asalt mall-urile și hypermarket-urile din oraș pentru a-si face provizii serioase.

Printre produsele cele mai cumpărate s-au numărat cele de bază, precum uleiul, făina, carnea și ouăle. Si de aceasta data hârtia igienică a fost la mare căutare printre cetățeni. Oamenii nu au format cozi doar la supermarket-uri, ci și la magazinele cu servicii de imprimare, pentru a intra in posesia declarațiilor pe proprie răspundere, in mai multe exemplare.

Cu toate că propunerea carantinării a fost votată încă de ieri de autoritățile locale, punerea în practică a măsurilor se poate face doar printr-un ordin semnat de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Centrele comerciale vor ramane deschise doar în timpul săptămânii. Începând din această seară, oamenii vor putea ieși din casă doar pentru nevoi urgente, dar și în alte condiții asemănătoare celor din starea de urgență.

Nu toată lumea a înțeles însă ce presupune carantinarea municipiului Constanța și cum vor arăta următoarele două săptămâni.

Incidența în municipiul Constanța este de 9,35 la mia de locuitori, iar în județ este 6,13 la mia de locuitori. Institutul Național de Sănătate Publică a transmis avizul de carantinare și pentru localitățile Agigea, Costinești, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Techirghiol și Valu lui Traian.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Cristian Rizea