Constanța, primul spital regional din țară

Unul dintre primele spitale regionale din țară va fi construit la Constanța. Cel puțin, așa vor sta lucrurile în opinia ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Remarca a fost făcută miercuri de către reprezentanta autorității de stat în acest domeniu cu ocazia lansării proiectului investițional la Secția de recuperare neuro-psiho-motorie copii din cadrul Sanatoriului Techirghiol. Demersurile pentru ca unitatea medicală să fie edificată printr-o colaborare între Guvernul de la București și Executivul de la Ankara sunt în plină desfășurare.

“Noi am fost în Turcia şi am discutat cu cei de acolo, despre realizarea unui acord guvern – guvern pentru construcţia acestui spital regional Constanţa. S-au făcut paşi importanţi de atunci, s-a promovat în guvern un memorandum prin care se aprobă construcţia spitalului regional Constanţa în colaborare cu partea turcă. Partea turcă a trimis un acord de colaborare pe care Ministerul Sănătăţii l-a gestionat şi a fost trimis Ministerului Afacerilor Externe pentru agreement-ul părţii turce. Luni, la Guvern a avut loc o discuţie între doamna prim-ministru, ministrul Teodorovici şi domnul preşedinte Ţuţuianu, discuţie în care s-au statuat exact termenii prin care acest spital regional se va construi în Constanţa”, a menționat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat că până la sfârşitul lunii martie vor fi stabilite etapele care trebuie parcurse pentru demararea lucrărilor de  construcție a  spitalului regional.

“În afară de această investiţie, în judeţul Constanţa mai sunt obiective de investiţii pentru Ministerul Sănătăţii. Am început de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a alocat 8 milioane de lei pentru dotarea compartimentului de gastroenterologie, secţiei de neonatologie, de asemenea, printr-o hotărâre de guvern s-a promovat edificiul Casa Soarelui, iar centrul multifuncţional Năvodari va fi deschis cred în aprilie.”, a mai precizat Sorina Pintea.

Aceasta a mai declarat că este nevoie de investiții și în pregătirea resursei umane și a menționat că în județul Constanța numărul medicilor încadrați în sistemul medical nu acoperă necesarul de cadre medicale.