Constanța, orașul fără coșuri de gunoi

Orașul de la malul mării, care strânge, anual, sute de mii de vizitatori, este considerat a fii unul dintre cele mai murdare orașe din țară. Lipsa coșurilor de gunoi întărește și mai mult acest aspect negativ legat de Constanța, însă lucrurile par să se îndrepte. Cât de curând, vor fi montate noi coșuri de gunoi care vor fi monitorizate digital cu ajutorul unui cip.

Lipsa de educație, dar și lipsa simțului civic au făcut ca pe străzile din orașul Constanța să întâlnim gunoaie, ambalaje de plastic și peturi. Pe marile bulevarde, în parcuri, gunoaiele sunt la tot pasul și asta pentru că orașul de la malul mării duce o lipsă imensă de coșuri. Cele existente sunt vandalizate, iar în alte locații, lipsesc cu desăvârșire, lucru care îi deranjează pe cetățeni.

Situația, însă, pare că se va îndrepta în viitorul apropiat și asta pentru că vor fi montante noi coșuri de gunoi.

Până în prezent, cei de la organizația nonguvernamentală Greenpact au făcut o monitorizare a coșurilor de gunoi existente și au ajuns la concluzia că mai bine de 40% din acestea nu mai există sau sunt vandalizate. Primele 700 de noi recipiente pentru colectarea gunoiului au fost deja achiziționate, conform reprezentanților Primăriei. Acestea nu vor mai fi amplasate pe stâlpi, ci vor fi montate separat.

Până acum s-a ales varianta coșurilor de gunoi din plastic datorită prețului mic, nefiind luate în calcul aspectul, dar nici functionalitatea. Tot reprezentanții ONG-ului au propus ca noile recipiente de colectare a gunoaielor să aibă montate un cip care să permită monitorizarea digitală.

Oricum, toate acestea vor fi în zadar dacă nu va crește și gradul de civilizație și dacă cetățenii nu își vor modifica comportamentul față de bunurile publice și mobilierul stradal. Totodată, Primăria Constanța i-a în calcul și posibilitatea ca societatea de salubrizare să preia nu doar responsabilitatea golirii coşurilor de gunoi ci şi aceea de a le cumpăra din bugetul propriu şi de a le întreţine.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea