Constanța, codașă la spații verzi

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa. Dacă în alte orașe autoritățile locale pun accent pe amenjarea și întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor, în Constanța acestea au fost lasate de izbeliște în ultimii ani.

Spațiile verzi au dispărut văzând cu ochii în ultimii 20 de ani în Constanța, lăsând locul monștrilor din beton. Mai mult, cele care au scăpat de măcel au fost lăsate în paragină de autoritățile locale constănțene. Un exemplu în acest sens este Parcul Arheologic, aflat în centrul orașului, la doi pași de sediul primăriei constănțene.

Lucrările de restaurare la acest parc au început în  noiembrie 2016 și, deși edilul Decebal Făgădău dădea asigurări că va fi gata pe data de 1 mai 2017, acest lucru nu s-a intamplat. Un nou termen de finalizare este data de 31 mai, dar având în vedere stadiul lucrărilor este lesne de înțeles că mai avem de așteptat.

Singurul parc care pare să fie pe placul constănțenilor și este prima opțiune atunci când vine vorba de o plimbare în natură este cel din zona Tăbăcărie, cu mențiunea că și acesta, în decursul anilor, a tot cedat din arealul său în favoarea unui mare centru comercial.

Locuitorii orașului Constanța au tot mai puține spații verzi în proximitate, iar cele existente au nevoie de investiții pentru a fi reamenajate. Parcurile de joacă din cartiere sunt în paragină, reprezentând adevărate bombe cu ceas, pericole reale pentru copii.  În aceste condiții, de Ziua Europeana a Parcurilor locuitorii orașului nu pot decât să își dorească că autoritățile locale își vor aminti de promisiunile făcute în campaniile electorale și se vor ocupa de reabilitarea parcurilor. Conform unui studiu, în Constanța, suprafaţa spaţiilor verzi amenajate este de aproximativ 13 metri pătraţi, pe cap de locuitor, la jumătate de media impusă de Uniunea Europeană, de 26 de metri pătraţi, pe cap de locuitor.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș