Consiliul de Administraţie al BNR a decis o noua reducere a ratei dobânzii de politică monetară

Surpriza in mediul bancar! Majoritatea analiştilor financiar bancari s-au aşteptat ca BNR să continue, în şedinţa de politică mo­netară de astăzi, să reducă dobânda de poli­tică monetară cu doar 0,25%, la 4,75%. Insa, BNR   a dat dovada de curaj hotarand reducerea dobanzii de politica monetara cu 0.5%.

Scăderea TVA la produsele de pani­ficaţie de la 24% la 9% decisă de Guvern pentru septembrie poate să deter­mine, teoretic, reducerea pre­ţurilor acestor produse cu 12%, iar impactul asupra inflaţiei ar fi o scădere de aproximativ 1%. Această ajus­tare a creat spaţiu pentru BNR să reducă dobânda-cheie în paşi mai mari, de 0,5%.

La începutul lunii iulie BNR a decis să reducă dobânda-cheie la minimul istoric de 5% sperând că măsura va duce la „ieftinire a gra­duală a creditării în lei“ şi la „stimularea ac­ti­vităţii economice“. Nivelul ridicat al do­bân­zilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili de a lua împrumu­turi. Costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ulti­mii pa­tru ani la echivalentul a 50 mld. euro. In­fla­ţia anuală a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 5,37%.

Asa cum spuneam si acum o luna, scaderea dobanzii de politica monetara este in teorie o masura economica dar si o lovitura de marketing. Analistii considerand ca scaderea dobanzii vizează atenuarea impactului nefavorabil exercitat de factorii interni şi externi asupra redresarii economiei.