Consecințe BREXIT

Chiar dacă Brexit-ul este departe are deja efecte negative asupra Marii Britanii. Londra și-a pierdut statutul de centru financiar de top al lumii. Această calitate îi aparține acum metropolei americane New York.

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a determinat băncile să transfere locurile de muncă din Regat în alte țări europene pentru a avea acces la piața unică europeană. Brexit-ul este cea mai mare provocare pentru Londra din punct de vedere financiar de la criza din 2007-2009 până în prezent.

Din anul 2016, companiile puternice își mută personalul pentru a păstra accesul la piața unică și avantajele oferite de aceasta. În luna iulie primarul Londrei a prevăzut că pe termen mediu, între 3.500 și 12.000 de locuri de muncă vor dispărea de pe piață, iar pe termen lung mult mai multe. New York este acum, potrivit unui sondaj efectuat, cel mai atractiv centru financiar din lume. Este urmat în clasament de Londra, Hong Kong și Singapore. Clasamentul ia în calcul factori precum infrastructura și accesul la personal calificat.

Firmele de servicii financiare, care reprezintă aproximativ 12% din producția economică a Marii Britanii și plătesc cele mai multe taxe decât orice altă industrie, ar putea avea multe de pierdut prin lipsa accesului la piața europeană. Cele mai mari amenințări la adresa Londrei nu vin din alte centre europene, ci din partea concurenților mondiali precum New York și Hong Kong.

Chiar dacă sunt mulți cei îngrijorați de efectele Brexit-ului, autoritățile britanice își exprimă optimismul cu privire la viitor.

”Punctul important, indiferent ce se întâmplă după Brexit, este că Marea Britanie va rămâne un centru financiar global. Pot exista mișcări ale locurilor de muncă, deoarece firmele pun în aplicare planurile de urgență, dar nu mă aștept să se schimbe imaginea de ansamblu.”, a declarat Alex Brazier, Director Bank of England

Centre financiare europene, precum Zurich, Frankfurt, Amsterdam, Viena și Milano au crescut semnificativ în clasamentul de specialitate.