Conferință cu năbădăi pe tema gazelor de șist

Gazele de șist. Un subiect de actualitate, intens dezbătut în ultima perioadă și care deja a divizat până la ireconciliabil societatea românească, nu putea să nu producă măcar un pic de scandal. Subiectul a fost dezbătut atât în cadrul conferinței, cât și la poarta universității, acolo unde activiștii care se opun exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice au încercat să-și facă auzit glasul. Aceștia i-au acuzat pe organizatori, dar și pe invitați, că dezinformează și că reprezintă interesele unor companii străine.

Activiștii care se opun exploatării gazelor de șist au fost împiedicați să pătrundă în sala de conferință, organizatorii motivând că participarea la dezbatere se face pe bază de invitație. Mai mult, unul dintre organizatori, a sugerat că unii dintre activiști sunt tulburați psihic și se lasă manipulați în mod… conștient, având alte interese.

Printre cei invitați să exprime puncte de vedere referitor la subiectul dezbătut, s-a aflat și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, care a exprimat poziția instituției pe care o conduce.

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Fizica Pământului și Seismologie a prezentat posibilele efecte pe care le poate produce exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.

Reporter: Paul Alexe ; Imagine: Victor Nita