Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa trage un puternic semnal de alarmă (VIDEO)

Zeci de nou născuţi cu probleme de sănătate sunt abandonaţi periodic pe paturile de spital. Aici, răspunderea pentru aceste suflete nevinovate atîrnă greu pe umerii medicilor.

Situaţia copiilor cu probleme de sănătate abandonaţi după naştere a fost dezbătută intre conducerea spitalului constănţean, Direcţia de Sănătate şi Serviciul de Ocrotire a Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

În prezent, 16 copii cu handicap se află în secţia de Pediatrie a spitalului, iar 7 dintre ei au fost abandonaţi îmediat după naştere. Patru dintre aceştia cu probleme extrem de grave de sănătate se luptă să supravieţuiască, însă nimeni nu s-a interesat de soarta lor de mai bine de un an. Autorităţile încearcă să găsească soluţii legislative pentru ca aceşti copii să aibă o şansă la viitor. Una din propunerile conducerii SCJU Constanţa este ca centrele de asistenţă socială să poată avea medici de specialitate care să asigure îngrijirea corespunzătoare a micuţilor cu probleme.

O altă propunere se referă la modificarea legislaţiei privind tutorele desemnat. În prezent acesta este preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, însă o soluţie ar fi ca tutela  să aparţină exclusiv medicilor. Propunerea urmează să fie analizată pentru a se ajunge la un proiect de lege. Avocatul Poporului a solicitat Spitalului Clinic Judetean Constanţa situaţia copiilor abandonaţi în perioada 2011-2012.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Matei Ghioc