Conducerea Portului Constanța a contestat raportul Corpului de Control

Conform raportului întocmit de Corpul de control al Ministerului Transporturilor, conducerea Adminsitrației Porturilor Maritime Constanța este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, de moficări aduse clauzelor contractuale, dar și de plata nejustificată a unor sume, în avans, în defavoarea companiei.

Directorul general Lucian Băluţ a declarat că se aşteaptă la repercusiuni după conferinţa de joi, deoarece a încălcat ordinul ministrului Transporturilor, de “silenzio stampa”, prin care subordonații nu pot organiza conferințe de presă.

Premierul Victor Ponta, care asigură şi interimatul de la Ministerul Transporturilor, ar putea demite Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Nu însă şi directorii pe care Corpul de Control al ministerului condus până recent de liberalul Relu Fenechiu i-a găsit vinovaţi de măsluirea unor contracte de câteva zeci de milioane de euro, bani europeni, pentru realizarea digului de larg al Portului Constanţa. Ponta a afirmat miercuri că va sesiza DNA dacă sunt constatări de încălcare a legii penale.

Directorii APC au încheiat pe 1 februarie 2013 două contracte păguboase pentru stat privind investiţia Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa, potrivit unui raport realizat de Corpul de Control al Ministerului. Un contract în valoare de 420 milioane de lei a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, iar al doilea, tot cu o firmă olandeză, Royal Haskoning, pentru servicii de consultanţă. Potrivit Corpului de Control, ambele acorduri contractuale au fost modificate după adjudecare, în favoarea firmelor olandeze şi în dauna statului român. Ambele contracte sunt finanţate din fonduri europene şi bani de la bugetul de stat.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru