Condițiile meteo au generat pagube materiale

Viscolul și zăpezile abundente care au afectat judeţul Constanţa, în ultima perioadă, au făcut pagube însemnate în rândul agricultorilor. Mai multe solarii au fost distruse în totalitate, iar altele au înregistrat daune de peste 40 la sută, iar investitorii au fost nevoiți să apeleze la Direcția pentru Agricultură.

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a primit înştiinţări din partea agricultorilor din Mihail Kogălniceanu şi Topraisar, care au comunicat faptul că vântul puternic şi zăpada abundentă le-au distrus solariile, ajungând chiar și la pagube totale. În ceea ce priveşte cultura verde, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa au luat legătura cu mai mulţi producători agricoli care au apreciat că, deocamdată nu se înregistrează situaţii deosebite la culturile de grâu şi orz, acestea fiind, în mare parte, protejate de un strat benefic de zăpadă. Probleme ar putea interveni în zonele în care viscolul a lăsat descoperite culturile. Temeri sunt în privinţa culturii de rapiţă, mai ales în zonele în care această cultură a rămas fără stratul protector de zăpadă. În nordul judeţului sunt certitudini legate pierderile suferite la cultura de rapiţă.

La viţa de vie, deocamdată nu sunt date certe legate de o posibilă calamitate. Probleme ar putea apărea în cazul în care temperatura ar scădea sub -20 grade Celsius, cel puţin 4 zile la rând.

Potrivit buletinului agrometeorologic furnizat de Administraţia Naţională de Meteorologie:

„Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar, adică îngălbenire, brunificare și degerături”.

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a solicitat Primăriilor din judeţ o centralizare a tuturor situaţiilor deosebite apărute ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme.

Redactor: Daniel Albu