Condiții moderne la Delfinariul din Constanța

2016 le va aduce celor doi delfini din Constanta conditii de viata precum cele din marile delfinarii europene. Si asta datorita unul sistem modern de filtrare a apei, de ultima generatie, instalat de curand. Totul a fost posibil datorita unui proiect transfrontalier romano-bulgar. Iar surprizele nu se opresc aici. Anul viitor s-ar putea sa aduca la Constanta si un nou delfin. De aceasta data va fi un mascul care se va alatura celor doua femele deja existente la Delfinariu.

Vechiul sistem de filtrare a apei de la Delfinariul din Constanța avea aproape jumatate de secol. În tot acest timp, necesitățile delfinilor s-au schimbat. La fel și normele europene. Așa că, reprezentanții instituției de la malul mării au decis montarea unui sistem modern de filtrare. Cu ajutorul lui “Delphi”, un proiect transfrontalier s-a făcut un parteneriat între complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi Institutul de Resurse de Pescuit din Varna, iar cele două instituții vor beneficia de sistemele moderne de filtrare a apei.

În Constanța, conceptul este nou și presupune filtrarea cu nisip cuarțos, un spumator proteic și sterilizarea apei prin ultraviolete.

După ce renovarea Delfinariului va fi finalizată, iar sistemele de filtrare vor fi și ele montate, la Constanța își va face apariția și un delfin mascul. Este promisiunea dată de directorul complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Cel mai probabil, asta se va întâmpla până la deschiderea sezonul estival de anul viitor.

În cadrul proiectului transfrontalier “Delphi” au mai fost reabilitate rezervoarele acvariului din Varna, s-a achiziționat un laborator de analize pentru Complexul din Constanța și s-a creat un pachet turistic ecologic comun, între România și Bulgaria.

Redactor: Andreea Barbu