Condamnat pentru că și-a apărat copilul

Atacata de maidanezDacă de câțiva ani încoace numărul maidanezilor s-a mai împuținat, sunt și cazuri în care, în unele zone, aceeiași câini pot fi văzuți, de ani buni, cum își păzesc sectorul, chiar și împotriva oamenilor. Trist este că au fost și cazuri în care copiii au avut de suferit răni, sau chiar și-au pierdut viața. Cazul lui Ionuț Anghel, de 4 ani, din București, iar când un părinte a încercat să ia măsuri, a fost anchetat și condamnat, pe lângă gama largă de injurii și jigniri primite din partea celor care ocrotesc animalele străzii.

Un episod similar s-a petrecut la Constanța, în iunie 2014. Un părinte și-a auzit fetița de 5 ani, aflată la joacă pe stradă, împreună cu alți copii și un adult, cum țipă de spaimă, după ce a fost atacată de un câine. Copiii se jucau cu mingea, când un maidanez s-a repezit la ea. Tatăl fetei a ieșit din curte cu un topor pentru a scăpa de câinele agresiv, dar a reușit numai să-l rănească. Pentru fapta sa, catalogată ca fiind un act de agresiune asupra patrupedului, a fost condamnat inițial la 6 luni de închisoare, ulterior pedeapsa fiind înlocuită cu un avertisment. Procurorii au atacat sentința la instanța superioară, iar procesul continuă.

Se pune întrebarea: dacă în acest caz este vorba despre agresarea câinelui, fapt susținut și de oamenii din zonă, ce s-ar fi întâmplat dacă fetița ar fi murit sfâșiată de animal? Și-ar fi asumat cineva vina pentru tragedie? Desigur că nu, exact ca în cazul băițelului Ionuț Anghel, de 4 ani, din București, care a murit în fața fratelui său mai mare cu 2 ani, în ghearele unui maidanez.

Redactor: Daniel Albu