Concesionarii plajelor profită de legile permisive

Turiștii au invadat plajele de pe litoral, dar de confortul lor pe plajă și de păstrarea igienei nimeni nu se ocupă.  De pe plaje lipsesc toalete, dușuri, lavoare.  Turistii spun ca acestea ar trebui incluse în prețul sezlongului, care nu e deloc mic. La rândul lor, operatorii de plaje spun că oferă aceste facilități … contra cost. Totul pentru că legea este adesea…interpretabilă.

Concesionate sau nu, de fite sau mai putin, plajele romanesti atrag anual sute de mii de turisti care vin sa se bucure de mare si de soare. De cand plajele au fost largite, pe bani europeni, nimeni nu se mai plange de lipsa nisipului. Acum, altele sunt problemele. Turistii se plang de lipsa grupurilor sanitare, a toaletelor in special si a dusurilor. Tot ceea ce li se pune la dispozitie sunt cabinele de schimb.

Cei mai multi dintre operatorii de plaje sunt si proprietari de terase, iar in aceste locatii turistii pot gasi grupuri sanitare. Totul insa contra sumei de un, doi sau 2,5 lei. In aceste conditii multi dintre turisti prefera sa isi faca nevoile…in apa marii.

Din pacate, legea este interpretabila si permisivă. Desi, teoretic, cei care detin plaje trebuie sa ofere si conditiile minime de igiena, acest lucru este posibil doar daca autoritatile locale asigura utilitatile pana in vecinatatea falezei. Si, mai mult, proprietarii spun ca, daca au grupuri sanitare la terasele pe care le detin, atunci nu mai sunt obligati sa mai puna si pe plajă. Cat despre dusuri chiar daca le-ar amplasa, oricum nu ar fi gratuite.

In tot acest timp turistii isi vad linistiti de obiceiurile….proaste, iar marea se face tot mai …neagra.

Redactor: Mihaela Ciorbaru