Concediul de creștere a copilului s-a modificat de la începutul anului

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IdiUo0Snh1U[/youtube]Femeile care devin mămici după 1 ianuarie 2013, dar şi cele care sunt deja în concediu de maternitate, vor beneficia de stimulentul de inserţie chiar și în cazul în care au optat pentru o perioadă de doi ani. Scopul acestei măsuri este de a înlătura discriminările între beneficiari.

Prezentul act normativ oferă posibilitatea părinților să beneficieze de stimulentul de inserție chiar dacă inițial au optat pentru un concediu de doi ani, dar la împlinirea vârstei de un an a copilului se decid să își reia activitatea.

În situația în care mama sau tatăl care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la un an solicită acordarea concediului fără plată pentru creşterea copilului pînă la vârsta de doi ani, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.

De altfel, în situaţia în care unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat după ce copilul a împlinit vârsta de un an, iar celalalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, plata stimulentului de inserţie se suspendă şi se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului, majorată cu suma de 600 lei. O altă noutate este că se va acorda stimulentul de inserţie pentru fiecare naştere, respectiv pentru fiecare situaţie de adopţie. Astfel, prevederile care stabileau că aceste drepturi se acorda numai pentru primele trei naşteri se abrogă.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Brinzaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.