Comunitatea musulmană din România se pregătește de sărbătoare (VIDEO)

Constanţa este în sărbătoare, pentru că musulmanii celebrează Kurban Bayramul, sărbătoarea sacrificiului. Kurban Bayramul este considerată una dintre  cele mai importante sărbători din calendarul Islamic. În prima zi, dis de dimineață, bărbații vor efectua sacrificiul ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune, săvârşită în moscheilie şi geamiile din judeţ. A treia parte din carnea animalelor sacrificate va fi oferită săracilor, prietenilor şi rudelor.

Bayramul este sărbătoarea credinței, a generozității și a ajutorării aproapelui. Musulmanii cu o situație materială bună oferă în această perioadă ajutoare celor mai puţin norocoşi.

Meniul pentru Kurban Bayram se prepară cu o zi înaintea sărbătorii. În prima zi de Bayram, membrii familiei se reunesc la masă unde servesc bucate care mai de care mai gustoase, cum ar fi fasole cu carne de batal, ciorbe, sarmale, pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte, tradiţionalele baclavale și saraiglii. De asemenea, tradiţia spune că în prima zi de Bayram, înainte de a se reuni la masa de prânz, familiile merg la cimitir unde vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi, fac rugăciuni şi oferă pomană.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Ionescu