Comunitatea aromână din Dobrogea păstrează cu sfințenie tradițiile pascale

Aromânii din Dobrogea au un respect deosebit pentru sărbătoarea Paștelui. Sunt prezenți la biserică la fiecare slujbă importantă şi este cunoscut faptul că aromâncele învață de la mamele și bunicile lor arta pregătirii mielului. Unele dintre secrete ne-au fost destăinuite de Natalia, o foarte pricepută gospodină armână.

Tehnicile de preparare s-au schimbat cu mult faţă de cele de la munte, acolo unde își așezau stânele de oi și pregăteau mielul pe pietre încălzite.

De generații aromânii sunt crescători de oi și mari consumatori de carne de miel și berbecuț. Hristu are 79 de ani și de când se știe a fost păstor.

Un alt secret este pregătirea mielului în „PETURI”. Acesta este mielul la proțap după ce în prealabil a fost lăsat la macerat 24 de ore.

Hristu a ținut să ureze în aromână un paște fericit tuturor.

Rpeorter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Victor Nita