Compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz vrea sa se extinda in Europa

Potrivit Financial Times, KazMunaiGaz, vrea sa si mareasca reteaua  pe plan international. Si asta pentru a-si intari pozitia pe piata hidrocarburilor. Piete de interes pentru kazahi sunt Turcia si Ucraina unde vor sa deschisa benzinarii si puncte de distributie. In 2007, grupul kazah a cumparat Rompetrol cu cele doua rafinarii Petromidia si Vega Ploiesti plus benzinarii in alte 7 state din Europa. Pentru ca, in prezent, compania sa aiba in plan cresterea rezervelor de petrol pana in 2020, de la 5,8 miliarde de barili la 10 miliarde de barili. Acest lucru ar presupune investitii de 3 miliarde de dolari in explorare, iar in Romania vor fi rafinate o parte din exporturi.

Desi, investesc in extindere, kazahii au decis sa renunte si la tehnologia invechita. O instalatie a petrochimiei de la Navodari a fost vanduta la Remat pentru aproape 4 milioane de euro.

Instalatia producea materie prima pentru industria firelor si a fibrelor sintetice, insa nu mai era functionala de mai bine de 20 de ani. Costurile de repornire ale instalatiei erau mult prea mari, iar o piata de desfacere nu era tara noastra.

Redactor: Bianca Iacob