Compania chineză de Căi Ferate va realiza linia de tren de mare viteză Bucureşti – Constanţa

Compania chineză de Căi Ferate se va implica în realizarea liniei de tren de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa, în urma unui acord semnat la Beijing de vicepremierul Liviu Dragnea şi de vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă din China. Sunt două obiective formulate de comun acord care vor fi realizate prin sprijinul financiar al părţii chineze. În cel mai scurt timp, specialiştii companiei chineze de Căi Ferate vor veni în România pentru a începe analizele preliminare care să stea la baza elaborării studiului de prefezabilitate pentru realizarea pentru început a două obiective: linia de mare viteză Constanţa – Bucureşti, ca parte a Coridorului IV Constanţa – Bucuresti şi modernizarea inelului feroviar al Capitalei, respectiv cale ferată cu viteză sporită. Potrivit vicepremierului, partea română doreşte ca Bucureşti – Constanţa să fie o linie ferată nouă pentru că cea existentă a fost deja modernizată cu fonduri europene.
În privinţa costurilor, acestea vor fi stabilite după analizele preliminare efectuate gratuit de partea chineză.
Dintr-o analiza preliminara, costul estimativ al întregului tronson de la Constanţa la Bucureşti până la graniţa de vest şi inelul Bucureştiului şi era vorba şi de Coridorul IX, ar fi în jur de 11 miliarde de dolari.
Un lucru bun este ca proiectul feroviar româno-chinez implică şi participarea unor firme româneşti, lucru stipulat în memorandumul semnat.