Compania americană Chevron a primit undă verde de la Guvern

Compania americană Chevron a primit undă verde de la Guvern să înceapă căutările pentru gaze şi petrol în Dobrogea. Zonele vizate sunt Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi, care până la vară ar putea fi acoperite complet de sonde.

Americanii de la Chevron ar putea începe căutările chiar în următoarele zile. Deşi nu s-a discutat însă valorificarea gazelor şi a petrolului, este greu de crezut că o companie ar investi milioane de euro dacă nu le pot extrage. Până în acest moment, Guvernul a ţinut secrete detaliile contractului.

Din documentele oficiale reiese că perimetrele nu sunt creditate cu resurse de ţiţei şi gaze, însă Romania stă pe o rezervă uriaşă de gaze prinse în plăcile de şisturi, care se scot la suprafaţă prin metode care afectează grav mediul. Substanţele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor pentru a scoate gazele de şist pot ajunge în pânzele freatice din Costineşti sau Vama Veche. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că nu va  face niciun fel de înţelegere până nu va fi convins că exploatarea dăuneaza mediului.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan