Comorile istorice ale Dobrogei vor fi resturate

După ani de tergiversări, Consiliul Județean a luat, astăzi, o decizie. În 2018, va începe restaurarea celor mai importante obiective istorice din Dobrogea.

Constanța riscă să piardă unele dintre cele mai importante comori istorice din Dobrogea. Muzeul de Istorie sau Edificiul Roman cu Mozaic, sunt doar 2 dintre monumentele lăsate în voia sorții. Ultima ședință a Consiliului Județean Constanța din 2017 a fost decisivă pentru soarta acestor clădiri.

Prin urmare, conducerea Consiliului Județean și-a luat angajamentul că, începând de anul viitor, vor începe lucrările de restaurare.

Un alt monument de o importanță majoră, este Cetatea Carsium din Hârșova. Pentru restaurarea acesteia, studiile de fezabilitate au relevat că este nevoie de aproape 2,5 milioane de euro. În această sumă sunt incluse lucrările de consolidare aferente sectoarelor Turnul Comandantului și zidurile acestuia, Port și Incintă Vest.

În ceea ce privește salvarea și punerea în valoare a mormântului pictat Hypogeu, lucrările sunt mult mai complexe. Cu toate acestea, în urma studiului de fezabilitate, s-a constatat că este nevoie de circa 1,3 milioane de euro. De precizat este și faptul că, pentru restaurarea clădirii Muzeului de istorie Națională și Arheologie, este nevoie de circa 4,5 milioane de euro, iar pentru Edificiul Roman cu Mozaic este nevoie de 3 milioane de euro.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea