Comerțul cu fildeș, interzis treptat în Hong Kong

Comerțul cu fildeș va fi interzis progresiv în Hong Kong. Interdicția a fost adoptată cu o largă majoritate de deputații din fosta colonie britanică.

Interdicția progresivă a tranzacțiilor cu fildeș a fost supusă votului deputaților din Hong Kong, rezultatul acestuia înclinând balanța în favoarea adoptării acestei decizii. Adoptată cu o largă majoritate de voturi, interdicția va intra în vigoare până în anul 2021.

Apărătorii mediului au primit cu bucurie această veste, după ce la sfârșitul anului 2017 vânzările de fildeș au fost suprimate în totalitate în China. Această țară devenise, în trecut, prima piață de desfacere din lume pentru fildeșul de contrabandă.

Interdicția, cuprinsă în amendamentul adus legii privind protejarea speciilor animaliere și vegetale în pericol, va fi efectuată în trei etape. Acest fapt îi nemulțumește pe ecologiști, întrucât contrabandiștii ”aurului alb”, cum mai este supranumit fildeșul, ar putea profita de această prevedere legislativă, ducând la dispariția unui număr mare de elefanți africani.

Prima fază a suprimării acestui comerț va avea în vedere stocurile de fildeș și de trofee de vânătoare constituite după 1975, urmând ca ”aurul alb” cumpărat înainte de acest an să constituie a doua etapă a interdicției votată, miercuri, de deputați. Cea de-a treia fază va cuprinde, în 2021, totalitatea stocurilor.

Noul amendament prevede pentru traficanți o amendă maximă de 10 milioane de dolari Hong Kong, respectiv un milion de euro, și o pedeapsă cu închisoare de 10 ani.

Îngrijorați de noua legislație, comercianții de fildeș au avertizat că vor da faliment și au solicitat despăgubiri, fapt care nu este reglementat de actul normativ.

Tranzacțiile cu obiecte din fildeș, provenite din stocuri obținute legal înainte de interdicția internațională a acestui comerț în 1990, sunt permise, în continuare, de fosta colonie britanică doar pe piața din Hong Kong.

Redactor: Mihaela Țânțaru