Colectarea selectivă a gunoiului devine obligatorie

Începând cu acest an colectarea selectivă a deșeurilor devine obligatorie atât pentru autorități cât și pentru populație. O lege în acest sens a fost deja votată în Parlament și urmează să fie stabilite și normele de aplicare. Aceeași lege prevede și sancțiuni pentru cei care nu vor arunca gunoaiele în acest mod.

Din 2016, cei care nu vor arunca gunoaiele selectiv riscă amenzi usturătoare. Asta pentru că România trebuie să se alinieze normelor europene.

O lege pentru ca oamenii să fie obligați să arunce selectiv deșurille a fost deja trimisă în Parlamentul României. Foarte curând urmează să fie stabilite și normele de aplicare, cuantumul amenzilor dar și autoritatea care le va aplica.

Pe constănțeni nu îi sperie amenzile și speră ca noua lege să aducă țara noastră în rândul țărilor civilizate. Cu toate acestea actul normativ naște o serie de întrebări.

Conform codului de culori adoptat de Uniunea Europeană deșeurile se vor colecta astfel: în recipientele galbene deșeuri din plastic, pentru containerul verde deșeuri din ambalaje de sticlă, iar în  containerul albastru deșeuri din hârtie sau carton.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea