Codul fiscal a fost modificat

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată miercuri,în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Noile prevederi fiscale au fost criticate atât de patronate, cât și de sindicate.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal. Aceasta prevede transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Acest lucru  s-a întâmplat, în timp ce oamenii protestează în fața Palatului Victoria. De asemenea, guvernanții au aprobat ordonanțele privind creșterea pensiei sociale, precum și cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii.

“Marea revoluţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. De asemenea, ei susțin că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale. Drept urmare, vor fi întârzieri nejustificate ale unor drepturi salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială.

Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, “este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Astfel, membrii sindicaliști plănuiesc organizarea de proteste în toată țara.

Redactor: Lavinia Barbu