România e codașă la atragerea de fonduri UE

Datele au fost făcute publice de membrii Guvernului la Constanța, în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Sectorial de Mediu. România a atras pe acest sector doar 200 de milioane de euro în perioada 2007-mai 2012 și alte 500 de milioane din mai anul trecut până în prezent. Nu trebuie să fi un specialist în economie ca să realizezi că creșterea este semnificativă, însă insuficientă.

Mai exact, la aproape șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România nu este capabilă să își respecte angajamentele la capitole precum infrastructura de apă și canalizare ori managementul integrat al deșeurilor. Actualii guvernanți dau vina pe fosta putere pentru această situație și sunt conștienți că absorbția de fonduri europene trebuie flexibilizată și accelerată în exercițiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.

România are alocate de la Bruxelles nu mai puțin de 21,8 miliarde de euro pentru următorii șapte ani. Fondurile, nerambursabile ar trebui acordate pentru programe de dezvoltare. Însă doar pe baza unor proiecte viabile, ferite de două fenomene periculoase: corupția și incompetența…

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Ionescu