Cod roșu de intervenție la un centru comercial din Constanța

Un cutremur urmat de un incendiu a rănit zeci de victime într-un centru comercial din Constanța. Prefectul județului a aprobat codul roșu de intervenție, iar toate forțele de salvare s-au mobilizat pentru salvarea persoanelor rănite și captive în mall.  Totul a fost însă doar un exercițiu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a testa viteza de reacție a angajaților.

 

Desfășurare impresionantă de forțe la un mall din Constanța, în urma unui exercițiu al  Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Toate forțele au fost detașate în zonă ca urmare a activării codului roșu de intervenție. Conform scenariului, un cutremur de mare magnitudine a provocat haos în interiorul centrului comercial, rănind mai multe persoane care au rămas blocate în interior.

Pentru ca misiunea salvatorilor să fie și mai grea, în operațiune a fost inclus și un incendiu care a urmat la scurt timp după cutremur. Medicii SMURD, dar și pompierii au acordat primul ajutor la fața locului și au încercat să evacueze victimele cât mai repede posibil.

Pentru că numărul victimelor creștea alarmant, la fața locului a fost deplasată și mașina de dezastre și s-a decis amplasarea spitalului mobil. Aici, medicii au trecut la triajul pacienților și au acordat tratament victimelor, în funcție de necesități. Totul a fost urmărit îndeaproape de zeci de curioși care au rămas impresionați de desfășurarea de forțe. Chiar și “victimele” implicate în eveniment ar repeta experiența.

Rămâne însă de văzut cât de bine se vor descurca echipele de intervenție în cazul unei situații reale, având în vedere eșecurile catastrofale din cazurile elicopterului prăbușit dar și al incendiului din restaurantul Beirut, acolo unde și-au pierdut viața trei persoane.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea