Cod portocaliu de vânt puternic și ninsoare viscolită

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică cod portocaliu, potrivit căreia începând de joi, 18 ianuarie, în intervalul orar 10:15-16:00 vor exista intensificări ale vântului cu rafale de 70-85 km/h și  ninsoare viscolită, iar  vizibilitate va fi sub 50 m. 

ANM a emis o atenționare meteorologică de cod portocaliu. În aceste condiţii, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, transmit cetăţenilor câteva recomandări privind comportamentul ce trebuie adoptat pe durata acestei avertizări meteorologice.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice folosind radioul şi televizorul. Fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă – pregătiţi rezervă de alimente, apă, combustibil şi asiguraţi-vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana. Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică. Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii.

Autoritățile mai recomandă și să evitaţi absolut orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară. Dacă trebuie să plecaţi, luaţi-vă articole de îmbrăcăminte groasă, căciulă și  mănuşi. Dacă este posibil, călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale. Nu uitați să vă interesați de starea drumurilor, înainte de a părăsi domiciliul sau localitatea.

Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-vă că este echipată cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablul de remorcare, că are suficient combustibil şi asiguraţi-vă că ştie cineva pe ce rută vă deplasaţi.

În cazul în care rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire.

Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrati în panică. Păstraţi-vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie. De asemenea, autoritățile vă sfătuiesc să nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci.

Redactor: Isabela Boantă