Cod portocaliu de inundații

Cod portocaliu de inundații pe Dunăre. Fluviul a depășit cotele de atenție în trei județe din țară. Avertizările vizează creşteri importante de debite şi posibila depăşire a cotelor de apărare.

Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod portocaliu de inundații valabil până în data de 31 martie, în care sunt vizate mai multe județe.

Cotele apelor Dunării au ajuns în dreptul Portului Giurgiu la 630 de centimetri, cu doar 10 centimetri mai puţin faţă de cota de inundaţie. În Galaţi, fluviul a depășit cota de atenție cu 3 centimetri iar la Brăila, cota a fost depășită cu trei zile în urmă. De asemenea a fost inundată ampriza DN3 Constanța – Ostrov, la km 145 apa înaintând până la un metru și jumătate de drum. Avertizarea de cod portocaliu cuprinde sectorul aval Gruia – amonte Giurgiu din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și sectorul Hârşova – Brăila – Delta Dunării din județele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

La sediul Instituției Prefectului din Județul Constanța a fost convocat în ședință Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Reprezentantul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a precizat faptul că situația este monitorizată permanent iar până la această dată nu s-au primit rapoarte privind producerea unor evenimente majore.

Redactor: Zarif Armanbet