Clientii de torrent, monitorizati de autoritati

Oricine utilizează serviciul de file-sharing BitTorrent pentru a-și descărca filme sau muzică este, foarte probabil, monitorizat, se arată într-un studiu al cercetătorilor britanici, citați de BBC.

Astfel, potrivit unui studiu al Universității Birmingham, un utilizator care descarcă un conținut media de ultimă oră poate fi monitorizat de o firmă specializată în acest sens după doar trei ore de la logare. Echipa care a efectuat cercetarea a declarat că este surprinsă de amploarea monitorizărilor. Proprietarii drepturilor de autor asupra operelor descărcate pot utiliza aceste date pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care descarcă ilegal fișierele în cauză.

BitTorrent este un program prin care pot fi descărcate fișiere de la mai mulți utilizatori simultan.

Studiul s-a întins pe parcursul a trei ani și a fost condus de o echipă de cercetători care au dezvoltat un software similar programului BitTorrent. Ei au folosit acest program pentru a înregistra toate adresele care s-au conectat la el și au observat că o mulțime de firme de monitorizare online au făcut acest lucru.

Potrivit informațiilor dezvăluite de acest studiu, firmele de monitorizare nu fac deosebiri între cei care au descărcat multe fișiere de-a lungul timpului și cei care ”sunt noi în domeniu”.

”Nu trebuie să fii o persoană care descarcă în masă. Persoanele care descarcă un singur film vor fi de asemenea monitorizate. Dacă acest conținut se află între primele 100 ca popularitate, atunci este monitorizat în câteva ore. Cineva va observa și vei fi înregistrat”, a declarat Dr Tom Chothia, cel care a condus studiul.

Și descărcarea conținutului mai puțin popular este monitorizată, dar frecevența este mai mică, a relevat studiul. Acesta a identificat aproximativ zece firme diferite de monitorizare care urmăreau descărcările ilegale. Dintre ele doar câteva erau organizații care apără proprietarii drepturilor de autor, iar restul erau firme de securitate și chiar centre de cercetare.