Clădirile emblematice ale Constanței

Puțini dintre noi știu că trei arhitecți constănțeni importanți, care și-au pus amprenta asupra orașului de la malul mării, au cunoscut regimul de teroare în temnițele comuniste. Numele lor au rămas anonime, deoarece cei care se aflau la putere pe vremea aceea nu au dorit să se afle că au fost nevoiți să apeleze la așa zișii “dușmani ai poporului”, pentru a proiecta clădirile de referință ale Constanței.

Clădiri de mare însemnătate în orașul Constanța au fost proiectate de arhitecți români. Ion Cristodulo, Ion Căpșuneanu și Ioan Pușchilă nu și-au putut desfășura munca de creație în libertate, deoarece au fost închiși din motive politice de regimul comunist. Când vorbim de Stadionul Farul din Constanţa,  Spitalul Judeţean sau de Hotelul Rex din Mamaia, trebuie să ştim că la ele sunt creația acestor mari arhitecţi români. Fiecare dintre cei trei arhitecti  ascunde o poveste impresionantă. Deși au apărut informații  că stadionul Farul a fost făcut de tineretul comunist al Constanței, adevărul este că a fost proiectat de Ioan Pușchilă, împreună cu un grup de arhitecți.

Un alt arhitect care și-a lăsat amprenta asupra orașului de la malul mării este Ion Căpșuneanu. Schițele sale au fost sursă de inspirație pentru construirea hotelului Rex din Mamaia. Tot el a construit  40 de vile in statiunea Mamaia, actualul sediu Radio Mamaia si sediul societății RAJA sau biblioteca Universitătii Ovidius.

Emblema orașului, Cazinoul din Constanța a avut de suferit in urma bombardamentelor din cel de a-l doilea război Mondial. Arhitectul Ion Cristodulo, alături de alți 100 de detinuti au restaurat construcția bombardată in anul 1944. Cu excepția primelor doua luni, arhitectul a fost numit sef de santier. Timp de 3 ani, acesta a stat in spatele gratiilor, deoarece făcea parte din organizația care la acea vreme milita pentru actiuni de rezistență impotriva regimului.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș